Oproep aan alle astronauten van ruimteschip Aarde: stem uiterlijk zondag

Door Rutger de Graaf-van Dinther

Maak je je net als ik zorgen over klimaatverandering, voedseltekort en een stijgende zeespiegel? Stem dan uiterlijk 13 maart op mij als Ingenieur van het Jaar. Dan doe ik alles wat in mijn vermogen ligt om samen met andere onderzoekers, ingenieurs en waterexperts deze problemen op te lossen door middel van drijvende steden. Waarom en hoe lees je in dit blog (of bekijk onze missie in 1 minuut). 

Verstedelijking betekent vandaag de dag: meer schade
Aan het einde van deze eeuw woont 85% van de mensheid in een stad. Dat zijn ruim 8,5 miljard mensen. Deze steden hebben dan ruim twee keer zoveel voedsel nodig als vandaag. Bovendien liggen ze vooral in kwetsbare deltagebieden die steeds meer bedreigd worden door overstromingen. Op dit moment bedraagt de jaarlijkse wereldwijde schade hierdoor al ruim 5 miljard euro. Dit neemt de komende 35 jaar alleen al door verstedelijking in kustgebieden toe tot 45 miljard euro. De effecten van klimaatverandering zijn hierin nog niet eens meegenomen.

Maar een stad kan ook een positieve impact hebben
We moeten steden dus fundamenteel anders gaan bouwen. Het water biedt hiervoor ongekende mogelijkheden: 70% van onze planeet bestaat uit water. Bovendien liggen de meeste steden aan de kust. Water biedt ruimte aan klimaatbestendige stadsuitbreidingen die CO2 en afvalwater opvangen. Hiermee kunnen ze biobrandstoffen en voedsel produceren in drijvende algenplantages en aquacultuur. Zo kunnen drijvende steden een échte circular en biobased economy aanjagen en een positieve impact hebben op de planeet. We hebben zelfs maar 1% van de oceaan nodig om binnen een temperatuurstijging van 2°C te blijven.

Tijd voor een blauwe revolutie!
Een blauwe revolutie, dat is onze visie. En we zijn al begonnen met concrete projecten. Naast het drijvend paviljoen en drijvende ecowoningen in Delft onderzoeken we de ecologische impact van drijvende projecten met onderwaterdrones; we zien dat er onder drijvende platforms hele nieuwe ecosystemen ontstaan. Daarnaast ben ik als Lector Waterinnovatie betrokken bij het project AquaDock op de RDM Campus van Hogeschool Rotterdam, waar bedrijven, studenten en docenten samenwerken aan drijvende projecten. 

Samen met andere waterpioniers
Het spreekt voor zich dat één techniek of persoon nooit de wereldwijde grote vraagstukken kan oplossen. Hiervoor is systeeminnovatie nodig: het op grote schaal toepassen van diverse technieken. Daarom heb ik vorig jaar met mijn business partners Blue21 opgericht, een internationale social enterprise waarin experts van verschillende achtergronden kennis delen rondom drijvende verstedelijking. Zo kunnen we kennis snel mobiliseren en toepassen en samen de blauwe revolutie aanjagen.

Samengevat
Drijvende steden bieden een antwoord op grote vraagstukken. Hier zou ik als Ingenieur van het Jaar samen met andere ingenieurs en met KIVI aan willen werken, door kennis te delen en drijvende projecten te realiseren. Een drijvende stad met een positieve impact op de planeet kan bovendien een uniek icoonproject zijn voor Nederland. Zoals de Deltawerken ons vorige eeuw internationaal op de kaart hebben gezet, zo kan de drijvende stad dat in de 21e eeuw doen. Wat mij betreft hebben we geen tijd te verliezen.

Stem op Rutger als Ingenieur van het Jaar

Missie in 1 minuut

Join Blue21

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Image: Space Station Flyover of the Mediterranean

Source image: www.nasa.gov

Image Credit: ESA/NASA

You may also like