FLOATING PAVILION ROTTERDAM

Consultancy / Design / Implementation

This eye-catching structure in Rotterdam has become a global example for climate adaptation and sustainable innovation. It’s an attractive conference and exhibition space designed to be relocated. The floating pavilion bridges the gap between port and city – land and water – and offers attractive working and living environments in the historic port area. Floating structures provide a safe and climate robust solution for these unprotected areas outside the dikes.

The pavilion is being heated by solar energy, cooled down with surface water and has different climate zones so energy is used efficiently. Toiletwater is being filtered and discharged in the surrounding water.

The building was commissioned by the city of Rotterdam and designed by multi-architect team DeltaSync/Public Domain Architects.

Bart Roeffen

Bart Roeffen

Architect

"Looking back, considering all the challenges that were involved, the only reason this iconic building is now a fact is because all the different parties that were involved managed to put the project’s interest above their own and work together to make it happen."